Що таке суперфуд та чи кожен натуральний продукт є суперфудом?
Існує думка, що слово суперфуд ще за часів Першої Світової війни використала американська компанія з продажів екзотичних фруктів для позначення банана. Саме так – банан назвали суперфудом, бо він смачний, доступний за ціною та росте одразу в натуральній упаковці. Далі в науковій літературі починають з’являтись статті на тему користі певних продуктів в лікуванні захворювань. Але вони залишаються на рівні статей-роздумів науковців та дієтологів. Час від часу з’являються продукти на кшталт ягід годжі, які не були широко відомі європейцям і їх «продають», як унікальний суперфуд. Пізніше було доведено, що на території Європи їх супер якості можна замінити різноманітними ягодами темного кольору, які містять в собі таку ж концентрацію антиоксидантів. Так само і насіння чіа родом з Латинської Америки за своїми якостями подібне до насіння льону.
За майже столітню історію суперфудів більшість досліджень фінансували їхні виробники. На сьогодні не існує жодного наукового обґрунтування поняття суперфуд, як панацеї від усіх хвороб та незамінного компонента для здорового раціону (про що часто розповідають в рекламі). Водночас існує доказова база, що певні продукти (насіння, зернові, овочі, фрукти, ягоди, риба тощо) містять у своєму складі високу концентрацію корисних та поживних речовин. Значно вищу ніж в інших продуктів тієї ж групи. Їх ми й називаємо суперфудами.
Вживання таких продуктів має загальний позитивний вплив на здоров’я людини, підвищує імунітет, підтримує організм в боротьбі з хворобами. Завдяки своєму вітамінно-мінеральному складу вони здатні насичувати організм всім необхідним, навіть якщо ваш щоденний раціон не надто різноманітний. Наприклад взимку, коли асортимент свіжих овочів та фруктів дещо обмежений. Або під час активних подорожей, відряджень, коли важко підтримувати здорові харчові звички. Як перекуси серед насиченого робочого дня. Також, якщо ви перебуваєте у стані стресу, виснаження, депресії – збільшення в раціоні суперфудів підтримають та допоможуть організму в подоланні тяжких станів.
Далі докладніше розглянемо їх користь та перелік цих продуктів.
Головна користь суперфудів
Суперфуди існують на всіх континентах нашої планети. Якщо ви прихильники теорії згідно з якою організму потрібні продукти зібрані на тій землі, де ми народились і проживаємо – обирайте суперфуди серед українських та європейських продуктів. Любите різноманіття, екзотику та нові смаки? Сьогодні можна придбати суперфуд з будь-якого куточка світу. Їх висушують, сублімують, заморожують, щоб зберегти максимум корисних поживних речовин на час транспортування та зберігання.
Що корисного (у великій кількості) містять в собі суперфуди?
- Амінокислоти – їх головна функція це утворення білків, які сприяють розвитку та росту м’язів. Також вони знижують рівень холестерину та покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Шкірі вони забезпечують пружність, еластичність та швидке загоєння шкірного покриву.
- Антиоксиданти – мають позитивний вплив на якість шкіри, волосся та нігтів.
- Омега-3 жирні кислоти – покращують рухливість суглобів, забезпечують еластичність вашим кровоносним судинам, знижують ризики розвитку цукрового діабету, артриту та артрозу, знімають різні види запалення, зменшують артеріальний тиск.
- Корисні вуглеводи – забезпечують організм енергією для активного способу життя дорослих та дітей.
- Вітамін А – підтримує сітківку ока та загалом має позитивний вплив на здоров’я зору.
- Кальцій – відповідає за міцність кісток та сполучної тканини.
- Вітамін С – допомагає організму опиратись вірусним захворюванням зміцнюючи імунітет.
- Флаваноїди – незамінні помічники для серцево-судинної системи.
Продукти категорії суперфудів також насичені вітамінами E, В1, В3, В5 і В9, магнієм, цинком, пробіотиками тощо. Додавайте у свій раціон продукти залежно від того, що саме необхідно підтримати (підсилити) вашому організму.
Чи можуть суперфуди нашкодити?
Ми вже вияснили, що суперфудом являються не всі свіжі овочі, фрукти, ягоди та ін. продукти. А лише ті, які у своєму складі містять особливо високий рівень тих чи інших корисних вітамінів, мінералів і мікроелементів. А отже надмірне вживання суперфудів матиме шкідливий вплив на організм через його перенасичення. Також слід звернути увагу на окремі компоненти суперфудів та хронічні захворювання.
- Продукти, які підвищують вироблення травних ферментів та шлункового соку протипоказані людям із захворюваннями ШКТ, гастритом, панкреатитом. Це, наприклад імбир та ягоди годжі.
- Природні сполуки фітати, що містяться в деяких бобових, горіхах та насінні виконують захисну функцію для рослин. В той самий час можуть нашкодити людині, оскільки перешкоджають засвоєнню кальцію, заліза, цинку та магнію. Тобто, якщо за рекомендацією лікаря ви маєте наситити організм магнієм та цинком – слід уникати продуктів багатих на фітати, щоб вони не зводили на нівець всі ваші зусилля.
- Перенасичувати організм вітамінами та мікроелементами також не варто.
Які продукти відносять до суперфудів?
Розглянемо користь деяких українських суперфудів.
Згрупували суперфуди (українські та світові) в декілька категорій. Перед вживанням обов’язково детально ознайомтесь із вітамінно-мінеральним складом продуктів та обирайте саме ті, які необхідні вашому організму.
- Насіння – льон, коноплі, гарбузове, соняшникове, чіа, гуарана.
- Злакові – гречка, просо, вівсянка, коричневий рис, кіноа, амарант.
- Горіхи – волоський, фундук, мигдаль, пекан, бразильський.
- Фрукти – гранат, ківі, манго, папая, авокадо.
- Ягоди – горобина, бузина, лохина, чорниця, малина, ожина, журавлина, фізаліс, годжі, асаї.
- Овочі – гарбуз, буряк, морква, томат, різні види капусти (чорна, брюссельська, білокачанна, цвітна, кольрабі), часник.
- Листова зелень (темного кольору) – мангольд (листовий буряк), листова ріпа, гірчиця, рукола, шпинат, кучерява (чорна) капуста калі.
- Бобові – чорна та червона квасоля, горох, сочевиця, нут, соя, какао-боби.
- Гриби – лисички, їжовичок гребінчастий, білі, шиїтаке.
- Водорості – спіруліна, хлорелу.
- Олія – лляна, розторопші, обліпихова, оливкова, кунжутна, кокосова, амаранту.
- Кисломолочні продукти – кисляк, кефір, йогурт, закваски
- Риба – форель, сардини, лосось, тунець, скумбрія, оселедець.
Розглянемо користь деяких українських суперфудів.
Насіння льону – насичене омега-з жирними кислотами, рослинними білками, розчинними харчовими волокнами у вигляді слизу та лігнанами. Останні – це антиоксиданти здатні нормалізувати структуру клітин, мають протизапальні властивості та уповільнюють процеси старіння шкіри.
Насіння конопель – містять високу концентрацію мінералів магнію, заліза, цинку та фосфору. Насичене омега-3 жирними кислотами та білками альбуміну й глобуліну. Саме глобулін в крові людини допомагає зміцнювати імунітет борючись з вірусами та бактеріями.
Придбати насіння можна на сайті Це Крафт в розділі Насіння
Чорниця, малина, ожина, журавлина – мають високий вміст вітаміну С та антиоксидантів. Підвищують імунітет, знімають запалення. Допомагають при лікуванні застуди.
Буряк – містить вітаміни A, C, B6 і В9, магній, калій, залізо клітковину й антиоксиданти. Виводить токсини з організму, покращує травлення. Його мінеральний склад допомагає знижувати артеріальний тиск. Людям з низьким тиском варто обережно вживати в їжу сирий буряк.
Гарбуз – суперфуд для здоров’я очей завдяки високому вмісту вітамінів А, С, і Е та калію. Клітковина, якою насичений гарбуз сприяє травленню та є чудовою профілактикою застою жовчі. Вітаміни та мікроелементи у складі гарбуза здатні підвищувати еластичність судин та знижувати артеріальний тиск.
Томат – ще один помічник для вашого зору. В його складі є антиоксидант лікопін, який здатний запобігати катаракті. Саме лікопін надає томату насиченого червоного кольору. Також він знижує холестерин, являється чудовою профілактикою атеросклерозу та тромбоутворення.
Різні види капусти – насичені вітамінами C і K, фолієвою кислотою та клітковиною. Завдяки чому покращують травлення та засвоєння корисних речовин. Мають позитивний вплив на імунну систему. Антиоксиданти, що містяться в капусті запобігають запальним процесам в організмі.
Часник – має високий вміст клітковини, фосфору, заліза, кальцію, міді, калію, вітаміну В1. Зміцнює імунітет завдяки противірусній та антибактеріальній властивостям антиоксиданту аліцину. Зловживання часником викликає біль в шлунку та може призвести до гастриту.
Сочевиця – багата на рослинний білок, залізо, клітковину та фолієву кислоту. Покращує травлення та чудово підтримує бадьорість і енергію в організмі. Разом з тим може викликати здуття живота, що призводить до певного дискомфорту.
Горіхи – містять вітаміни В1, В3, В5, В9, E, магній, кальцій, цинк, калій. А також омега-3 жирні кислоти та корисні жири. Підвищують активність мозкової діяльності, підтримують серцевий м’яз, регулюють рівень цукру в крові.
Кисломолочні продукти – поліпшують роботу ШКТ та підтримують здорову мікрофлору кишківника. Одночасно допомагають нарощуванню м’язів, оскільки мають гарний вміст білків та підтримують здоров’я кісток і зубів завдяки вмісту Кальцію і вітаміну В12.
Пастіла з ягід і фруктів, сублімовані фрукти та ягоди, інші корисні перекуси купуйте у розділі Снеки.
Свіжі, морожені чи сушені – який формат обрати?
Сьогодні кожен обирає власний зручний формат суперфудів. Одні додають насіння, злакові й заморожені ягоди у свої сніданки. Інші готують на вечерю рибу, салати з авокадо, листкової зелені та горіхів. Варто звернути увагу на суперфуди у формі снеків. Це чудовий вибір корисних перекусів у будь-який час та в будь-якому місці. Ринок українських виробників такої продукції постійно розширюється. Вам лишається обрати великого мережевого або крафтового виробника за власним вподобанням. Асортимент снеків із суперфудів вражає: чипси з фруктів та овочів, сушені ягоди, батончики з горіхів, злакових та ягід, грибні джерки або чипси, різноманітні горіхові мікси та багато іншого.
Суперфуди – це не чарівна пігулка для здоров’я, але вони можуть стати корисним доповненням до раціону. Вони насичують організм цінними речовинами, урізноманітнюють харчування та є чудовим варіантом для швидкого перекусу.
Підготувала Олена Коваль
Використані джерела: Agro-Market, ON Clinic.
Референси світлин/малюнків: всі зображення з Pinterest.