Для клієнтів, покупців і читачів “Це Крафт” ми вирішили відкрити завісу внутрішнього життя і маленькі таємниці наших виробників. Все найцікавіше: як створювалися їх підприємства – де ця іскра творця зародила продукт, які цікаві процеси виробництва, що в них особливого і чому все більше і більше споживачів закохуються у крафтову продукцію.
Нашим сьогоднішнім співрозмовником стала Олеся Маркітан, засновниця бренду PovodEst.
Олеся, Ви співпрацюєте з магазином “Це Крафт”, яку продукцію Ви пропонуєте?
- Моє захоплення, хобі яке згодом переросло в підприємництво — це варення та сиропи. Вже ставши підприємцем я зрозуміла, що варення це сезонний товар, про який згадують восени, а влітку як би того мені не хотілось варення не купують. Тому до варення додались соуси, ягідні гострі соуси. Зараз дві лінійки: варення та соуси гармонійно доповнюють одне одного. Цього року я запропонувала споживачам ще одну смакову колекцію “Шалена слива” це в’ялені сливи. В ній поки два смаки: “Шалена слива з гострим перцем та насінням білої гірчиці” та “Шалена слива з часником і лемурійською сіллю”. В асортименті «Це Крафт» є й мої варення та соуси та два смаки сливи.
У чому особливість Вашої продукції від схожої продукції у інших виробників?
- Зараз в мене в асортименті 198 смаків варення, зварених за різними рецептурами та технологіями. Є рецепти та технології, яким понад 200 років, наприклад, варення – запечення. Воно готується у справжній українській дров’яній печі, по технології, яку використовували наші прабабусі. Я відновила стародавній рецепт виноградного варення, яке практично ніде не варять — з білого та темного винограду. Я весь час експериментую, варю. находжу нові смаки й смакові поєднання. Це нескінчений, творчий процес.
Крафт сповідує авторство у всьому і вихваляє творців. Ви себе вважаєте творцем?
- Крафт — це не стільки про виробництво, скільки про спробу самовираження. Крафтові виробники люди творчі, аби створювати бажане, саме те, до чого лежить душа. Спочатку ми воробляємо те, що подобається нам, а вже потім це може перерости у виробництво або ж так і залишитись улюбленим хобі. Крафт — це про творчість. Це самовираження. На великих обсягах крафт закінчується. Потрібно чітко розуміти, де крафт, а де виробництво. Крафт — це взагалі ручна робота. Будь-який крафт коштує дорожче, ніж масове виробництво.
Ви самі вирощуєте сировину для своєї продукції?
- Чорна смородина, абрикос, вишня з мого власного саду, інші фрукти та ягоди закуповую у перевірених фермерів або на ринку. В сезон робочий день починається о 4 годині ранку: прокидаєшся, йдеш на ринок, відбираєш якісну ягоду і починається творчий процес. В середньому на кухні проводиш 16 годин. І так триває з травня по жовтень, ці місяці самі виснажливі. Так що хтось влітку відпочиває на морі, а я відпочиваю, створюючи нові смаки.
Що новенького очікувати клієнтам “Це Крафт» від Вас? Може є якісь плани і нові виклики?
- В колекції “Шалена слива” з’являться ще два смаки. Значно розшириться асортимент соусів, наприклад з ферментованим часником та лимоном. Будуть ще новинки, але це поки секрет.