Соломія з чоловіком Ігорем корінні львів’яни, проте переїхали за місто близько 10 років тому. Тут, в Городоцькому районі, в селі Мильчиці почали займатися виробництвом сиру, садять троянди спеціального виду, з яких виготовляють трояндовий конфітюр. Життя за містом в оточенні краєвидів Галичини виявилося раєм, а назва сімейного бізнесу - «Гарбузовий рай».
«Виготовляємо сири з коров’ячого молока за авторськими процедурами, намагаємось робити щось нестандартне. В залежності від сезону асортимент може змінюватися, але 10 видів сирів є постійно».- розповідає Соломія.
Розподіл обов'язків та делегування задач
Розпочинали цю справу вдвох з чоловіком, а згодом почали наймати працівників, на яких можуть делегувати частину своїх обов’язків. Між собою теж поділили робочі задачі, адже важко займатися всім одразу. Так, жінка відповідальна за соцмережі, маркетинг, просування продукції, документацію, фінанси, а на чоловікові більше виробничі процеси. Окремі працівники допомагають на виробництві, приймають замовлення та комунікують з клієнтами.
Револьверний фонд: розширення можливостей
Соломія брала участь в різних навчальних програмах, де голова БФ «Це Крафт», Вікторія Кулакова, була часто спікером, ментором, тому підписалась на неї в соцмережах. Так і дізналася про Револьверний фонд. Кошти потрібні були для розширення посадкових місць. «Ми відкривали спочатку тільки виробництво, але так сталось, що в нас досить цікава історія будівлі, де ми знаходимось. Це стара австрійська школа ХІХ століття. Вона дуже атмосферна, тому до нас почали їздити з екскурсіями, а далі почались і майстер класи».
Літом приймають доволі багато людей, особливо радо третій рік зустрічають шкільні екскурсії та майстер-класи. Мова йде про досить велику кількість людей за раз, яких складно було розмістити для комфортного проведення майстер-класів. Тому швидко потрібно було розширити кількість посадкових місць. Подружжя побудувало альтанку, тому подалися на фонд для закупівлі меблів: столів і крісел. Зараз мають можливість прийняти та комфортно посадити близько 40 людей.
Не бійтеся подавати заявки!
Соломія радить хапатися за будь-які можливості: «Коли ми починали бізес, не було такої підтримки і потрібно було самотужки все організовувати. Якщо ти не маєш фінансової подушки, то відповідно це все займає більше часу, довше йде твій розвиток. Якщо є такі можливості, то треба ними завжди користатися».
Наразі мають можливість приймати більше туристів, виготовляти більше сиру і відповідно більше працевлаштовувати людей. «Все пов’язане таким ланцюжком. Від цього користь отримує багато людей, які оточують підприємство чи бізнес. Потрібно лише шукати цікаві ідеї, напрямки і розвивати все».
Планів дуже багато…
Наразі основні ресурси і увагу зосередили на тому, щоб перейти на альтернативні джерела електроенергії. Через теперішню надважку ситуацію в країні хочуть повністю працювати без електрики. Підприємці вже майже впровадили це, залишилось зовсім небагато.
А так загалом, мають горище, де хочуть зробити дегустаційний зал, аби приймати людей цілий рік. На зимовий період мають невеличкий зал на 1 поверсі, а основні групи все ж переважають в теплу пору року. «Діяльність в плані туризму, екскурсій, майстер-класів дуже хочемо розвивати, бо це корисно, приємно і людям подобається».
З виробничої точки зору стараються вдосконалювати технологію виробництва, щоб полегшити роботу працівникам, адже в основному це жінки. Хочеться спростити їм навантаження. Асортимент збільшувати не планують, адже є прихильниками того, що ліпше менше, але стабільно й якісно.
Замовляйте на нашому сайті!
Після знайомства з подружжям Соломії та Ігоря, їх виробництвом, ідеями та планами обов'язково запрошуємо вас скуштувати їхню продукцію! Перегляньте асортимент за посиланням та відкрийте для себе справжній смак якісного крафтового сиру та трояндового конфітуру: https://itscraft.com.ua/harbuzovyi-rai/