Сповідуєте веганство чи просто скучили за смаком в’яленого м’яса? Спробуйте грибні джерки від українського бренду GribLan!
Цей безпечний харчовий продукт – прекрасна альтернатива м'ясу. Унікальний рецепт і делікатна сушка дозволяють залишити в грибах максимальну кількість корисних елементів. А різноманіття смаків – від натуральних, до речі, приправ – роблять страву особливою в меню гурманів.
Про виготовлення джерків як гастрономічне мистецтво та вирощування грибів як соціальну справу для «Це Крафт» розповіла засновниця бренду GribLan Ірина Карпенко.
Ексклюзивна закуска в українській традиції
Зберегти екологію та популяризувати штучне вирощування грибів. Натхненна цією місією, у 2008 році Ірина Карпенко заснувала в селі Слобода, що на Чернігівщині, грибну ферму, де почала виробляти міцелій (грибне «насіння») та вирощувати з нього гриби. У 2020 році через епідемію коронавірусу підприємство стикнулася зі складнощами збуту. Ринки були закриті, свіжу продукцію було складно продати. Тож Ірина вирішила переробляли гриби. І не консервувати чи сушити, бо це потребує додаткового їх приготування, а в’ялити, щоби продукт був готовий до вживання. Так з’явився GribLan – український бренд грибних джерок, які природньо смакують і довго зберігаються.
Джерки, або снеки, – ексклюзивна закуска, приготована в українській традиції. Гриби вирощуються на пшеничній соломі, збираються руками та заправляються натуральними спеціями: сіллю, перцем, кунжутом або навіть хроном. До того ж, для в’ялення використовуються тільки шляпки грибів.
Бренд GribLan – це родинна справа. Ірина долучила до партнерства чоловіка, доньку та подругу. Іван відповідає за технічне оснащення виробництва, сама ж Ірина – за його технологію, подруга Алла – за переробку сировини, а донька Неллі – за маркетинг готової продукції. А ще GribLan – це соціальне підприємство.
«Коли наша ферма сформувалася як пізнаваний бренд снеків, ми замислилися над збільшенням виробництва. Потрібні були додаткові руки, – розповідає Ірина. – По допомогу пішли до місцевих мешканців. Запропонували селянам виготовляти для нас сировину. Міцелій для вирощування грибів ми надаємо безкоштовно. А солома, в якій росте глива, й без того є в кожному господарстві. Ми навчаємо людей, консультуємо та контролюємо. А потім закуповуємо у них готову сировину. Виходить, компанія отримує якісну й екологічно чисту продукцію, а селяни – можливість заробляти гроші.
У нас є ідея залучати до роботи переселенців, які тимчасово проживають на Чернігівщині. Це буде додатковий дохід для них зараз, а вже коли вони повернуться додому, то зможуть там продовжувати грибну справу».
Війна як поштовх для розвитку
У 2022-му села Чернігівщини одними з перших потерпіли від широкомасштабного російського вторгнення. Іванівська територіальна громада, де знаходиться грибна ферма Ірини, майже місяць була під окупацією. В Слободі стояли ворожі війська. Вони пошкодили виробничий цех, деякі речі з нього просто вкрали. Через обстріли в даху будівлі з’явилися тріщини, які протікають. У приміщенні, де збиралися люди для навчання, взагалі не було вікон – їх вибило уламками.
Відбудувати те, що було зруйновано, – завдання номер один на найближчий час, каже Ірина. Й робить усе можливе, щоб це сталося якнайшвидше.
У 2023 році підприємиця взяла участь в акселераційній програмі «Відважна», що була запущена для українок, які заснували мікро- чи малий бізнес або лише мріяли розпочати власну справу. Бізнес-концепт Ірини з виробництва в’ялених грибів отримав фінансування для реалізації як одна з шести найкращих ідей програми. Також грошима допоміг проєкт «Мрії в дії» – програма підтримки соціального підприємництва, заснованого постраждалими від війни жінками.
«У нас багато ідей, і немає конкурентів в Україні, – сміється Ірина. – Ми хочемо виробляти в’ялені гриби в олії. Грибний паштет – як томат, знаєте. І грибний попкорн – гриби такі хрумкі виходять, надуті, без консервантів і без барвників».
А ще в планах GribLan – співпрацювати з волонтерами, які збирають харчові набори бійцям-веганам, та додавати до пакуночків з продуктами грибні джерки.
«Наша мета – виховати в людях відповідальність за споживання продуктів, – говорить Ірина. – От ми в родині влаштовуємо так званий зелений понеділок. Це коли раз на тиждень людина відмовляється від тваринної їжі, а вживає лише рослинну, в тому числі й грибні джерки, які ми пропонуємо. Гриби дуже добре заміняють м’ясо. Є альтернативою м’ясу, бо в них багато білку. І на смак вони такі, як і м’ясо. Усіх своїх знайомих ми запрошуємо долучатися до ініціативи, а вони вже своїм знайомим розповідають. І так сарафанне радіо несе нашу ідею в люди. Ми ніде про це не пишемо, але стабільно пропагуємо зменшення тваринної їжі. Один день притриматися неважко. Але корисно – і для організму, і для планети. Бо якщо люди будуть більше споживати рослинної їжі, то менше тварин вбиватимуть, а відтак менше територій будуть використовуватися під пасовиська.
Треба вчитися самим будувати світ навколо. І робити це свідомо».
Автор: Ірина ШАТАЛОВА